2010. április 10., szombat

A fehér ruha

Úgy érzem, senkinek nem kell bemutatni ezt a világhíres szélfútta pillanatot a "hullámos" fehér ruhácskával, ami konokul és kitartóan mutogatja Marilyn híres combjait. Mindenki ismeri a pózt, kevesen ismerik a filmet.
Ezt a jelenetet egy new york-i metrószellőző felett vették fel 1955-ben a [Billy Wilder által rendezett] Hétévi vágyakozás című amerikai film forgatásán.
A ruhát William Travilla kreálta, kimondottan Marilyn idomaira. Travilla és Monroe kisasszony összesen nyolc filmben dolgozott együtt; a terező a ruhák elkészítése közben mindig a tökéletességre törekedett. 
A munkakapcsolatuk idővel barátsággá alakult, és Marilyn elkezdett nagyon ragaszkodni öltöztetőjéhez. Ezt az is bizonyítja, hogy egy naptár dedikálása során ezt írta a színésznő Travillának: "Kedves Billy, kérlek öltöztess mindörökké. Szeretlek, Marilyn."
Folyamatosan rendeznek Marilyn Monroe holmijaiból árveréseket - még ma is - sok évvel a halála után. Számomra megdöbbentő, hogy olyan fotósorozatok, videofelvételek is kerülnek elárverezésre Marilynről napjainkban, amik eddig el voltak titkolva, felejtve ill veszve... 
A híres ruhát egy árverésen hatalmas összegért felvásárolta egy üzeltember, úgyhogy jelenleg magántulajdonban van.
Ma már bárki beszerezheti az ikonikus ruha utánzásait(akár fillérekért).
De ugyan mááár... ki tudná jobban viselni, mint maga Marilyn Monroe?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails